Yleinen

Ilman monikulttuurisuutta ei ole mitään

Suomi ei ole koskaan ollut yhdestä puusta veistetyn heimon tyhjiö. Täynnä samankaltaisia ihmisiä. Jopa me, Euroopan pohjoisessa valtiossa, olemme aina olleet värikäs, monipuolinen ja eritaustainen kansa. Monikulttuurinen.

Maassamme asuu monenlaisia ihmisiä, kaikki yhtä suomalaisia. Meitä on moneen alakulttuuriin: joidenkin vanhemmat ovat syntyneet muualla kuin Suomessa. Osa kuuluu seksuaalivähemmistöön. Meillä puhutaan eri äidinkieliä. Ihmisillä on erilaisia koulutustaustoja, perhekäsityksiä tai fyysisiä tai toimintakykyyn liittyviä esteitä. Uskotaan erilaisiin kasvatusmalleihin, uskotaan erilaisiin maailmankatsomuksiin.

Minun isoäitini on Karjalan evakko. Hän joutui hyvästelemään pienenä oman kotiseutunsa ja matkaamaan sisemmäs Suomen rajojen välissä. Evakoilla oli vastassaan aivan toisenlainen kulttuuri, kuin mihin he olivat kasvaneet. Pienessä maassamme elämä eri alueilla on hyvin erilaista.

Usein unohdamme vielä evakkovuosia kaukaisempia juuriamme. Maamme alkuperäiskansaa eivät ole turkulaiset tai helsinkiläiset, vaan saamelaiset. Suomi ei ole vieläkään ratifoinut alkuperäiskansojen oikeuksia koskevaa YK:n ILO 169-sopimusta. Vaikka saamelaiset ovat alkuperäiskansamme, kulttuurimme juuri, emme kovinkaan mallikkaasti tikkuakaan tämän kulttuurin vaalimisen eteen.

Monikulttuurisuutta vastustavilta tahtoisin kysyä että mikä meille suomalaisille oikein kelpaa? Kenellä meistä on oikeus määritellä hyvä suomalainen ja huono suomalainen?

Minun sukutaustani edellisissä polvissa risteää Karjalasta sekä Venäjältä. Olen ollut töissä Intiassa ja ystävystynyt paikallisiin. Kannatan futiksessa Italian maajoukkuetta ja haluan opiskella kieliä ja tehdä sellaista politiikkaa, että kaikki nuoret pääsisivät halutessaan opiskelijavaihtoon. Jos joskus adoptoin muualla kuin Suomessa syntyneen lapsen, onko hän jollekin monikulttuurisuuden painajainen?

Meillä jokaisella on omaan kulttuuriimme oikeus. On pelkurimaista puolustaa syntymän tai suvun perusteella oikeutta määritellä oikea suomalaisuus – oikea kulttuuri. Koska Suomi on kautta historiansa ollut monikulttuurinen, on aivan mahdotonta edes vaatia mitään muuta. Suomalaisuus on monikulttuurista.

Jokaisen ihmisen ansiot tässä elämässä määritellään hänen tekojensa, ei syntyperänsä kautta. Toisenlainen ajattelu ei eroa kovinkaan paljon niistä aatteista, joilla on maailman historiassa aloitettu etnisiä sotia ja rotupuhdistusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *