Yleinen

Kun Timo teki toisten puolueiden politiikkaa

”Piikki on auki”! Näin sanoi Timo Soini, kun hallitukset kahdella edellisellä kaudella tukivat EU:n tukipaketteja kriisimaille. Nyt hallitus Timoineen on hyväksynyt kolmannen tukipaketin Kreikalle. Perussuomalaisten äänestäjät käyvät keskustelufoorumeilla kuumana nopeasta takinkäännöstä.

Tämä ei ole ollut yllätys kenellekään, paitsi ilmeisesti perussuomalaisille itselleen. Kevään eduskuntavaalitenttien kysytyin kysymys perussuomalaisten ehdokkaille oli: tuletteko hyväksymään kolmannen tukipaketin Kreikalle? ”Perussuomalaiset enkä minä emme ole koskaan äänestäneet tukipakettien puolesta enkä ymmärrä miksi linja muuttuisi”, vastasi Timo Soini huhtikuussa.

Yllättävää ei ole, että tämä päätös tehtiin. Timo Soinin vastaus kysymyksiin sen sijaan on yllättävä.

Oppositiosta on helppo huudella, sanotaan. Oppositiosta hallituksen takiaispuolueita milloin mistäkin syytetty argumentointi palkittiin Perussuomalaisten hyvällä vaalituloksella keväällä. ”Ei hitto, ketä me nyt syytetään kaikesta?” on epäilemättä ollut kysymys, jonka perussuomalaiset ovat itseltään joutuneet kysymään kolmen ässän hallitusaitiossa. Hallitusvastuu ei ole muuttanut perussuomalaisen eduskuntaryhmän retoriikkaa. Kärkisyytettyjä ovat Vihreät, Vasemmistoliitto, RKP. Immoskohuun syynä taas oli punavihreä media, kuten YLE.

Timo Soini kertoi nopeasti plokissaan, kenen vika oli, että perussuomalaiset kansanedustajat seisoivat suuressa valiokunnassa yksimielisesti Kreikan tukipaketin takana:

”Mikäli olisimme Suuressa Valiokunnassa äänestäneet hallituksen linjasta poiketen maassa olisi hallituskriisi. Tuloksena saattaisi hyvin olla punavihreiden pääsy hallitukseen- vaalien kautta tai ilman. Ei houkuttele. Sitäpaitsi se tukipaketti on läpi joka tapauksessa. Vihreät ja RKP tukivat sitä.”

timosoini

Tekevätkö Perussuomalaiset politiikkaa omien tavoitteidensa pohjalta vai käykö mikä vain, kunhan Vihreät ja RKP eivät ole päättämässä? Onko parempi että Perussuomalaiset toimivat Vihreiden tavoitteiden mukaisesti, kuin Vihreät itse?

Perussuomalaisilla on nyt tuumaustauon paikka politiikkansa teossa ja siitä viestimisessä. Populismi ja muiden syyttely ei hallitusvastuussa enää toimi. Perussuomalaisilla on nyt paikka näyttää, onko heistä mihinkään. Politiikan kultainen sääntö kriiseissä on: kerro rehellisesti mitä on tapahtunut, pyydä anteeksi jos sinulta sitä odotetaan, äläkä selittele ja kiemurtele.

Toukokuussa Perussuomalaisten hallitusneuvottelija Vesa-Matti Saarakkala sanoi, ettei kolmatta tukipakettia pidä myöntää. Perussuomalaisten äänestäjät ansaitsisivat nyt annettuja vastauksia parempia selityksiä siitä, miksi näin kuitenkin kävi. Vastaukseksi ei riitä ”koska Vihreät ja RKP”.

Tiedä sitten alkoiko opposition syyttäminen hallituksen päätöksistä Timoa itseäänkin vähän mietityttämään. Kun viikonlopun yli on nukuttu ja tukipakettipolitiikkaa puitu, lausui Soini harmistuneensa Keskustaan. ”Kukaan ei kysele Keskustan takinkäännöstä”, sanoi Timo. Harmittaahan se, mutta oman linjan selittämisen sijaan Perussuomalaiset oavt siis jatkamassa samalla linjalla: muiden vika. Niin itse päätökset, niiden aiheuttamat kysymykset, kuin mediahuomio. Kaikki. Perussuomalaiset kansanedustajat äänestivät yksimielisesti valiokunnassa Kreikan kolmannen tukipaketin puolesta kaikkien muiden puolueiden takia. Perussuomalaisa ei käy syyttäminen, he ovat itse asiassa Keskustan, Vihreiden ja RKP:n uhreja.

Tällainen puhe on omien äänestäjien älyn aliarvioimista ja pidemmän päälle se tuskin kantaa. Hallituskautta on 3,5 vuotta jäljellä. Vaikeita tilanteita tulee eteen vielä vino pino, eikä ainakaan hallituksesta oppositiopuolueiden syyttely hallituksen tekemistä päätöksistä toimi. Perussuomalaisten äänestäjille vain perussuomalaiset ovat tilivelvollisia.

Perussuomalaiset ovat tottuneet viemään keskustelua pois sisällöistä syyttelyyn ja vastakkainasetteluun. Nyt olisi mainio hetki puhua Euroopan talouskriisistä ja keskustella ratkaisuista, joita Suomen tulisi ajaa EU:ssa, jotta taloustilanne ei Kreikassa heikkenisi eikä kriisi leviäisi.

Paha paikka. http://www.iltalehti.fi/iltv-pahapaikka/201508140151505_ej.shtml

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *