Yleinen

Turun talousarvio turvaa opetuksen, vähentää eriarvoisuutta ja rakentaa pyörätien

Posted

Vihreät halusivat kaupungille talousarvion, jossa näkyy lupauksia kaupunkilaisille ja arvoja meidän yhteisistä strategisista tavoitteista. Sellaisen, jossa rakennetaan ja investoidaan mutta jossa yhtä aikaa pidetään huolta. Sopimusryhmien neuvottelutuloksessa näkyy sellainen kädenjälki, jolla pidetään hyvänä tärkeimpiä arjen palveluita ja tuodaan Turkuun uutta.

Ei ole näinä päivinä ihan helppoa yhdistää tätä taloudenpitoon, jolla tavoitellaan tasapainoa. Mutta tähän pyrimme ja onnistuimme siinä mielestäni ihan hyvin. Keskityimme neuvotteluissa sekä isoihin kokonaisuuksiin, että pienemmiltä tuntuviin. Sellaisiin, jotka voivat kuitenkin olla niitä kaikkein tärkeimpiä yksittäisen ihmisten elämälle.

Vihreät halusivat budjetin, jolla turvataan opetus kouluissa ja vahvistetaan hyvinvointia siellä missä voidaan huonosti. Kehitetään kaupunkia niin että näkyy ja tuntuu.

Tärkeintä vihreille oli ettei koulutusta heikennetä Turussa ensi vuonna. Että perusopetuksessa säilytetään nykyisen kokoiset oppilasryhmät. Ja että ensi vuoden budjettisuunnittelussa noudatetaan nykyistä päivähoitolakia.

Hallitus leikkaa nyt kuntien valtionosuuksia, ja aivan erityisen monella tavalla ne vähennykset kohdistuvat koulutukseen. Tämä aiheuttaa meille aikamoista päänvaivaa. Turku toimii päätösesityksessä aika vastuullisesti. Panostamme koulutukseen siitä huolimatta, että meiltä viedään rahoitusta pois.

Nyt tekemämme päätökset eivät olleet helppoja, sillä joudumme tilkitsemään alijäämällä sitä leikkausta, jonka hallitus meille tekee.

Tämä oli kuitenkin välttämätöntä.

Turussa lapsiköyhyys on kasvanut. Koulutus on tärkein työkalu, jolla varmistamme, että jokainen lapsi ja nuori voi opiskella niin pitkälle kuin rahkeet riittävät. Taustalla ja perheen varallisuudella ei pidä olla merkitystä. Varhaiskasvatukseen ja koulutukseen satsaamalla autamme.

Koulutuksellista tasa-arvoa varten on myös tärkeää, että päätämme selvittää juuri maahamme muuttaneiden lasten mahdollisuuksia jatkaa tarvittaessa valmistavassa opetuksessa yhden vuoden jälkeen lisää, jotta nämä lapset pystyisivät osallistumaan koulunkäyntiin samoin ja samoissa ryhmissä kuin muutkin turkulaislapset.

Sopimusryhmät ovat esityksessään valinneet lapsiin satsaamisen. Olen erittäin iloinen, että kun valtion tasa-arvorahoitus kouluihin vähenee, niin me teemme ensi vuonna oma suunnitelman alueellisen tasa-arvon tukemiseksi Turussa. Tämän ansioista tulemme saamaan tietoa ja esityksiä siitä, miten voimme tukea erityisesti niitä kouluja, joiden oppilailla on haasteita oppimisessa.

Vihreät ovat pitkään tavoitelleet osallisuuden kehittämistä ja aluetyön lisäämistä. Ilpoisten lähiölapsena tunnen todella suurta ylpeyttä sellaisesta päätöksenteosta, jossa otetaan huomioon alueiden erilaisuus. Ei niitä dissaavasti, vaan vahvistamalla.

Koulutuksellisen tasa-arvon lisäksi nyt otetaan yhteinen tahtotila lähiötyölle. Odotan innolla niitä toimia, joilla yhdessä kaupunginosa-aktiivien ja asukkaiden kanssa tartutaan asuinalueiden haasteisiin. On hienoa, että tämä tarve on kuultu.

Meinasi mennä hernepussi henkitorveen, kun kaupunginjohtajan talousarvioesityksessä ei huomioitu pyöräilyväyliä. Ajattelen, että sellaisessa kaupungissa on aika kiva elää, jossa muutoksia voi nähdä omin silmin. Ei tarvitse puhua että kymmenen vuotta sitten sitä tai kaksikymmentä vuotta sitten tätä. Sellainen kaupunki, jonka rakennettua ympäristöä me viilataan pikkuisen paremmaksi kokoajan.

Humalistonkadun pyörätiehankkeen ei tarvitse olla enää elämää suuremman taistelun kohde. Olemme päättämässä yhdessä että se toteutetaan vuonna 2017. Piste. Todella mahtavaa.

Oman valtuustourani alussa kaksi vuotta sitten pidin Turkua ja turkulaisia päättäjiä pyörätievihamielisinä. Esitimme sopimusryhmien kanssa että ensi vuonna suunnitellaan Puutarhakadun pyöräilyväylä ja tuodaan päätöksentekoon Itäisen Rantakadun yhteys. Ehkäpä asenteet pyöräilyä kohtaan olisivat viimein muuttumassa rajoittavasta sitä edistäväksi. Meillä on valtuuston hyväksymässä pyöräilyn ja kävelyn kehittämissuunnitelmassa useita hankkeita, joiden suunnittelua ei vielä ole aloitettu ja toteutus on hamassa tulevaisuudessa. Toivottavasti jatkossa nähdään pyöräilyverkon kehittyvän kaikkina aikoina kattavammaksi.

Myös joukkoliikenteen tilannetta parannetaan. Runkobussilinjan suunnittelun eteneminen varmistetaan.

Puhumme lähes joka kokouksessa maahanmuutosta. Se onkin tärkeä aihe ja itse haluan puhua siitä, miten Suomesta turvapaikan saaneet voidaan ottaa vastaan yhteiskuntaamme ja tukea heitä selviämään kauheista kokemuksistaan. Rakentamaan omaa elämäänsä uudessa maassa.

Pidän erittäin tärkeänä, että osa-aikaisen maahanmuuttotyön koordinaattorin sijaan esitämme kokopäiväisen maahanmuuttokoordinaattorin palkkaamista Turussa. Isossa kaupungissamme on paljon toimijoita auttamassa turvapaikanhakijoita: järjestöjä, seurakuntia, yrityksiä, yhteisöjä. Satoja vapaaehtoisia turkulaisia. Tarvitsemme yhteistä koordinaatiota, jotta mekin valtuustosalissa tiedämme, miten voimme vaikuttavammin kaupungin työtä ja resursseja kohdentaa turvapaikanhakijoiden tukemiseksi ja myös Turussa asuvien turvapaikan saaneiden kotouttamiseksi.

Lopuksi haluan kommentoida esitystä, joka on todella merkittävä. Turku ottaa ihmisoikeuksien edistämisessä valtavan harppauksen, ja laajentaa toisena kaupunkina Suomessa paperittomien ihmisten terveydenhuoltoa. Nykyinen laki takaa paperittomille ihmisille kiireellisen hoidon, mutta se ei yksin riitä mihinkään. Se ei riitä siihen, että lastaan odottava äiti pääsee ultraääneen varmistamaan vauvansa terveyden. Nykytilassa pienen, tilanteeseensa täysin syyttömän lapsen pitää olla todella sairas päästäkseen hoitoon. Näillä lapsilla ei välttämättä ole mitään rokotuksia. Näin ei pidä olla, eikä meillä jatkossa olekaan.

Määritelmän mukaan paperiton on siirtolainen, jonka oleskelu ei ole virallisesti viranomaisten tiedossa tai sallimaa. Paperiton siirtolainen oleskelee maassa kokonaan ilman lupaa tai on ylittänyt myönnetyn oleskeluluvan. Mutta ennen kaikkea he ovat ihmisiä, eivät paperia.

Nykyään näitä ihmisiä hoitaa Turussa salainen paperittomien klinikka. Nämä terveysalan ammattilaiset hoitavat parhaansa mukaan sairaita paperittomia ihmisiä. Vuosittain käyntejä on ollut noin kaksikymmentä ja esimerkiksi raskaana olevia naisia neljästä viiteen. Kaikki tulevat puheenvuorot paperittomien vyörystä Turun terveyskeskuksiin voi siis ottaa toisesta korvasta sisään ja laittaa suoraan toisesta ulos.

Helsingin kokemukset vastaavasta päätöksestä ovat rohkaisevia. Mainittavia ongelmia ei ole ollut ja paperittomien asiointi terveyskeskuksissa sujuu. Ja miksi ei sujuisi, samanlaisia ihmisiä me kaikki ollaan.

Tämän päätöksen ansiosta nämä vapaaehtoiset työntekijät voivat jatkossa keskittää vähät resurssinsa muiden, rajauksen ulkopuolelle jäävien paperittomien auttamiseen. Jätimme valtuutettu Katteluksen kanssa keväällä valtuustoaloitteessa selvityspyynnön aiheesta. Vastauksessa arvioidaan vuosittaisten kustannusten olevan Turussa arviolta 40 000 euroa. Näin ei kuitenkaan ole tarkoitus toimia, sillä nämä paperittomat, joita tosiaan on vähän, käyttävät jatkossa terveyspalveluitamme kuin kuka tahansa turkulainen pikkupoika tai odottava äiti. Meille muuttaa vuosittain pari tuhatta uutta asukasta Turkuun, ja vaikka paperittomien määrä kolminkertaistuisi, eli odottavia äitejä olisi kuin 15.

Suuri kiitos Turun paperittomien klinikan vapaaehtoisille työntekijöille. Te olette kannatelleet näitä ihmisiä.

Suuri kiitos Turku-sopimuksen ryhmille siitä, että jatkossa Turku huolehtii paperittomista raskaana olevista äideistä ja alaikäisistä lapsista. Tästä kaupungista voi nyt olla todella ylpeä.

Talousarviokäsittelyä varjostaa se järkytys, joka me kaikki koettiin muutama päivä sitten. Viikonlopun kauheat tapahtumat Pariisissa ja Beirutissa opettavat jotain, mikä myös kuntapoliitikon on tärkeää pitää mielessään. Yhteiskunnan ei pidä olla poissulkeva, syrjivä ja erilaisuuteen vihamielisesti suhtautuva.

Hyvä yhteiskunta nostaa ihmisiä, tukee sen kaikkia jäseniä ja varmistaa jokaiselle mahdollisuuden rakentaa elämäänsä ja vapauden olla oma itsensä. Tämä voi tuntua kaukaiselta ajatukselta tänä maanantaina Turussa, mutta kuitenkin näen talousarvioesityksissämme paljon sellaista, millä rakennetaan parempaa yhteiskuntaa kaikille. Hyvinvointivaltio on kaikkein tärkein silloin, kun ajat ovat vaikeat. Tuota hyvinvointivaltiota me puolustamme.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *