Yleinen

Turku päätti toisena kaupunkina Suomessa hoitaa paperittomia ihmisiä

Turun kaupunginvaltuusto teki 16.11. talousarviota käsittelevässä valtuustossa merkittävän ihmisoikeuksia edistävän päätöksen. Päätimme äänin 60-5 ottaa paperittomat alle 18-vuotiaat sekä raskaana olevat naiset julkisen terveydenhuollon piiriin.

Eduskunta ei ole juurikaan kunnostautunut heikoimmassa asemassa olevien ihmisten tukemisessa. Näin on myös paperittomien laita, sillä hallitus on kertonut, ettei aio tehdä asialle mitään. Monissa kunnissa keskustelua paperittomista käydään juuri tänä syksynä ja Turku on etunenässä. Paperittomien terveydenhuolto kiinnostaa Turun päättäjiä ylipuoluerajojen. Olen tästä todella kiitollinen.

Turun salaisen paperittomien klinikan vapaaehtoiset työntekijät ovat tähän saakka kannatelleet näitä ihmisiä. Turussa asiakaskunta vuosittain voisi klinikan työntekijöiden arvion mukaan olla alle 100 henkilöä. Vuosittain klinikalla on ollut noin käyntiä kaksikymmentä ja esimerkiksi hoitoa hakeneista raskaana olevia naisia on ollut vuosittain neljästä viiteen. Puhumme siis pienestä määrästä ihmisiä terveydenhuollonasiakaskunnassa, mutta suuresta vaikutuksesta yksittäisen ihmisen elämälle.

Maailman kriisit eivät ole helpottamassa ja Suomessa paperittomien ihmisten määrä saattaa lisääntyä. On erittäin tärkeää, että Turku vastaa haavoittuvimmassa asemassa olevista paperittomista. Terveydenhuollosta, sairauksien ehkäisystä ja ihmisoikeuksista huolehtiminen on yhteiskunnan tehtävä eikä sen pidä perustua vapaaehtoisuuteen.

Ajoissa annettu hoito estää sairauksien pahenemista. Hoito paitsi vähentää inhimillistä kärsimystä, myös säästää kustannuksissa pidemmällä aikavälillä paljon. Terveydenhuolto, jonka piiriin kuuluvat kaikki maassa oleskelevat, suojaa kaikkia asukkaita tartuntataudeilta. Hoito on ihmisoikeuskysymys.

Useat terveysalan ammattilaiset ja järjestöt ovat jo kauan vedonneet paperittomien terveydenhuollon puolesta. Turun päättäjät ovat kuulleet tämän tarpeen. Jatkossa Turussa kaikki odottavat äidit voivat varmistaa vauvansa terveyden ultraäänessä ja pienet lapset saada tärkeitä rokotuksia.

Koska ihmiset eivät ole paperia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *