Yleinen

Päivähoito-oikeutta ei kannata rajata

Posted

Hallituksen säästöpaketissa päivähoitoon kohdistuu juuri nyt useampi heikennys: maksujen korotus, subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta luopuminen ja ryhmäkokojen suurentaminen. Varsinais-Suomen kokoomusnaiset esittää Aamusetin mielipidekirjoituksessaan 23. maaliskuuta kannatuksensa näistä subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaukselle, sillä heidän mukaansa yksi kolmesta esityksestä on toteutettava.

Kokoomusnaiset ovat oikeassa todetessaan, että monen perheen tilanne muodostuisi päivähoitomaksujen korotuksesta vaikeaksi. On hienoa, että kirjoittaja näkee niitä huonoja vaikutuksia, joihin ryhmäkokojen suurentamisen päiväkodeissa johtaisi. Jos Turun Kokoomus vielä päätyy samoihin linjoihin päätöksenteossa, voimme todeta että Turussa päivähoidon maksut eivät nouse tai ryhmäkoot kasva.

Hallituksen kiristysesitykset eivät kuitenkaan ole mikään vaihtoehtopaletti, josta yksi on pakko valita, kuten kirjoituksesta voi päätellä. Subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta luopumisella ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että päivähoidon ryhmäkoot pysyisivät pieninä.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaus olisi paitsi tulkinnanvaraista ja hankala toteuttaa, myös todennäköisesti säästövaikutuksiltaan pieni. Kuntaliitto on arvioinut hallituksen laskeneen säästövaikutukset tuplana siitä, mitä Kuntaliiton laskelmat osoittavat. Rajaus olisi ongelmallinen monella tapaa. Turussa alueellinen eriarvoistuminen on päivittäinen tosiasia ja korkean työttömyyden alueella päiväkotien määrä saattaisi harventua ja työntekijöiden määrä vähentyä muita alueita rivakammin.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisen sijaan tulisi kaikissa kunnissa ja niiden sisällä olla tasaisesti mahdollisuus valita puolipäiväinen hoitopaikka perheen tilanteen näin salliessa. Moni vanhempi valitsee jo puolipäiväisen hoidon, ja vielä useampi tekisi, jos tarjontaa osa-aikaisista paikoista lähipäiväkodissa olisi.

Päivähoitomaksujen rakennetta tulisi myös oleellisesti kehittää kannustavaksi: osa-aikaisen hoitopaikan ja kokoaikaisen hinnassa pitää olla selkeä ero. Mitä jos käyttäisimmekin enemmän porkkanaa kepin sijaan?