Yleinen

Lisää joukkoliikennettä, enemmän Föliä!

”Suomen kunnat, ottakaa Turusta mallia”, totesi vihreä helsinkiläinen ystäväni viikonloppuna. Lause oli pääkaupunkilaisen suusta suorastaan hämmästyttävä kuulla, mutta ymmärrettyäni hänen tarkoittaneen joukkoliikennettämme en enää ihmetellyt. Seudullisesta joukkoliikenteestämme Fölistä kuuluu usein hyviä uutisia.

Seudullisen Fölin matkustajamäärät ovat huimassa kasvussa ja yhä useampi auton omistaja hyppääkin toisinaan bussin kyytiin. Fölin nerokas ilmaisia bussikortteja antava ”autonvaihtoviikot” – kampanja ja reittiopas Brahe ovat tehneet bussilla ajelemisesta paitsi kätevää, myös hauskaa. Uusia kampanjoita on myös tulossa. Seuraavia hienoja palasia Turun joukkoliikenteessä ovat Kakolanmäelle kiipeävä funikulaari sekä linjalla 1 liikennöivä sähköbussi.

Turun joukkoliikennesuunnittelu tekee hienoa työtä ja päätöksenteossa pitää kirittää tahtia kohti uusia onnistumisia. Olemme puhuneet vuosia runkobussilinjoista, bussikaistoista ja liikennevalojen joukkoliikenne-etuuksista. Raitiotietä on suunniteltu ja selvitetty: hitaasti mutta varmasti. Uudistuksiin joukkoliikenteen kehittämisessä pitää uskaltaa, jotta yhä useampi voi jättää auton välillä kotiin.

On monta hyvää syytä sille, miksi kannattaa panostaa joukkoliikenteen käyttämisestä turkulaisille vielä houkuttelevampaa. Yksi tärkeä syy on se, että joukkoliikenteen parantaminen on niiden ihmisten liikkumismahdollisuuksien parantamista, joilla ei ole varaa autoon. Kaikkien pitää pystyä pääsemään paikkoihin kohtuulliseen hintaan, ja sen mahdollistaa hyvät joukkoliikenneyhteydet, järkevät lippuhinnat ja lipun pitkä vaihtoaika.

Kaksi muuta tärkeää syytä liittyvät viihtyvyyteen ja ilmastoon. Kaupungissa on mukavampaa, kun autoruuhkien sijaan teillä kulkee busseja ja ratikoita. Asuinalueillamme ja keskustassa kannattaa käyttää arvokasta tilaa ennemmin talojen tai puistojen rakentamiseen, kuin parkkipaikkojen. Tällä mallilla pihat ja tiet ovat turvallisempia lapsille.

Liikenteen päästöt aiheuttavat valtavasti terveysongelmia, ja niiden vähentäminen on ihmisistä välittämistä. Lopuksi ilmastonmuutos on planeettamme kohtalonkysymys, ja kuntien pitää käyttää kaikki keinot kasvihuonepäästöjen vähentämiseen.

Fölillä menee niin hyvin, että ei ainoastaan muiden Suomen kuntien, vaan myös Turun kannattaisi ottaa lisää Turusta mallia. Mitä jos avain parempaan tulevaisuuteen onkin uusissa ratkaisuissa ja positiivisessa sanomassa eikä leikkauksissa ja synkistelyssä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *