Yleinen

Harkintaa Fortunakorttelin talojen myyntiin

On todella suuri harmi, että Fortunakorttelin kehittämishanke keskinäisessä kiinteistöosakeyhtiössä jäi tulosten osalta torsoksi. On todella upeaa, että Turussa on säilynyt tämä hieno puutalokortteli tässä keskustan ja jokirannan välissä. Arvokas paikka, mahdollisuus monenlaiseen hienoon käyttöön. Olisi ollut kaikin puolin toivottavaa, että asemakaavan hyväksymisen jälkeen Fortuna olisi päässyt kehittymään. Vihreä valtuustoryhmä on vaalinut tätä hanketta, me ollaan nähty korttelin kehittäminen sille laaditun konseptin mukaisesti: viliseväksi alueeksi, jossa turkulaiset ja turistitkin haluaa piipahtaa käsityöliikkeissä, kahviloissa ja viettää vapaa-aikaa. Tämä on loistopaikka vahvistaa Turkua kiinnostavana paikkana ja jatkaa jokirannan kehityksen menestystarinaa kohti uusia aluevaltauksia.

Siksi esitystä kaikkien kaupunginhallitukselle esitettyjen rakennusten myynnistä ei olisi voinut sellaisenaan hyväksyä. Tämä esitys on mahdollinen: sillä saadaan jotain konkreettista viimein tapahtumaan, mutta ei luovuta kaikista kiinteistöistä.

Jälleen tämäkin kokonaisuus on sellainen, mitä ei voi verrata mihin tahansa rakennushankkeeseen Turussa. Puhumme arvokkaista rakennuksista mutta mun mielestä puhutaan ennen kaikkea arvokkaasta ja keskeisestä paikasta. Siksi on hyvä että kaupungilla on mahdollisuus myydä Petreliuksen talo korjattavaksi ja käyttöön ja jättää Kempen talo ja piharakennukset, jotka nyt on aivan kaupungintalon naapureita, vielä luovuttamatta. Myös Apteekkimuseo, siipirakennukset ja Konsulintalo jäävät.

Isoin pyritelty kysymys tässä kokonaisuudessa on ollut kustannukset, kun on selvinnyt, että vuokratuotot eivät riittäisi kohteen ylläpito- ja rahoituskuluihin. Mutta eri tahoilla ei ole erilaista rahaa. Siksi on hyvä kysymys, että miten yksityinen omistaja voi investoida talojen korjauksiin, toteuttaa konseptia vaikkapa vuokralaisen kautta ja periä kohtuullista vuokraa, joka kattaisi rahoituskulut. Tämä ei ole varmaa, ja siihen liittyy tietysti se ettei ole varmaa, että kaupunki pystyisi saamaan taloista asiallisen hinnan. Jos täytyy myydä oman investointilistan tiukkuuden takia niin ei nyt mihin tahansa hintaan ainakaan kannata myydä. Petreliuksen talon myynti antaa kyllä lisätietoa siitä, miten myynti onnistuu.

Toivon että Fortunan kehittyminen etenee ripeästi, muttei hätiköidysti. Petreliuksen talosta saadaan toivottavasti pian tietoa kiinnostuneista ostajista ja sitten nähdään talo käyttöön otettuna. Kempen taloja toivottavasti korjataan pian ja kaupungin omanakin puhutaan jo maltillisemmista investoinneista kuin Petreliuksen kanssa. Mikä pitäisi vielä selvittää, on Kempen talon ja piharakennusten kunnostaminen oppilastyönä, mistä olisi kaupungille monia hyötyjä, kustannussäästöistä nyt puhumattakaan.

Valtuuston kokouksen 20.6. esityslistalla käsittelyssä Fortunakorttelin talojen myynti http://ah.turku.fi/kv/2016/0620007l/3400076.htm

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *