Valtuustoaloitteet

Kaarinasta Turkuun Tom of Finlandin tie

Valtuustoaloite
20.6.2016

 

Aloite Turun ja Kaarinan välisen tie- tai katuyhteyden nimeämiseksi Tom of Finlandin mukaan

Suomi 100 – vuotta juhlaan valmistautuessa monessa kaupungissa on vireillä rakennetun ympäristön nimeämistä kaupungin historiaan liittyvän merkkihenkilön mukaan.

Touko Laaksonen on kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia kuvataiteilijoita ja vaikka kulttuuripääkaupunkivuonna Turussa nähtiin merkittävä Tom of Finland näyttely ja vuonna 2017 Turun kaupunginteatteri luo itsenäisyyden juhlavuoden virallisessa ohjelmassa Laaksosen elämästä ja työstä kertovan musikaalin, ei Turussa ole omistettu taiteilijan kunnioittamiseksi omaa paikkaa.

Touko Laaksonen syntyi vuonna 1920 Kaarinassa, vietti kesät Kakskerrassa ja opiskeli Turussa. Laaksonen oli aikanaan maailmalla hyvin arvostettu taiteilija, mutta Suomessa tuntematon. Tom of Finlandin taide on merkittävä tasa-arvon edistäjä, ja Laaksosen työ rohkaisi ja loi uutta kuvaa seksuaalivähemmistöistä aikana, jolloin homoseksuaalisuus oli Suomessa rikos. Tom of Finland on ollut suuri vaikuttaja homojen aseman ja vapauden edistämisessä.

Esitämme, että Turun kaupunki valmistelee nimimuutoksen Touko Laaksosen huomioimiseksi ja Suomen 100-vuotisjuhlavuotta varten nimimuutoksen. Ensisijaisena vaihtoehtona nimeämiselle on löytää Kaarinan kaupungin kanssa yhdessä katu tai tie, joka muutetaan Tom of Finlandin tieksi kuvaamaan Touko Laaksosen tietä Kaarinasta Turun kautta yhdeksi maailman tunnetuimmista suomalaisista taiteilijoista.

Niina Ratilainen