Yleinen

Vuonna 2017: koulutusta, ympäristötoimia ja työllisyyttä

Tänään on saatu päätökseen tämän valtuustokauden viimeiset talousarvioneuvottelut ja samalla on tehty istuvan valtuuston viimeinen talousarvio.Talousarvioneuvottelut on usein vaikeimpia paikkoja kuntapolitiikan vuosikellossa. Kuluneella kaudella kaikista niistä talousarvioneuvotteluista on päästy puolueiden kesken yhdessä kerta toisensa jälkeen eteenpäin.

Vihreissä on tapana sanoa, ettei kuntapolitiikkaan ole tultu hoitelemaan juoksevia asioita, vaan rakentamaan kestävää tulevaisuutta ja ajattelemaan pitkällä tähtäimellä.

Nyt on hyvä hetki arvioida millainen talouspolitiikan kausi on takana. Millaisena Turun kaupunginvaltuuston 2012-2017 politiikka tullaan muistamaan ja missä tilanteessa edetään kohti uutta valtuustokautta ensi keväänä.

Pidempään Turun kuntapolitiikassa mukana olleilta olen kuullut, että joskus menneillä kausilla on neuvoteltu siitä, mille toimialalle suunnataan enemmän lisäresurssia ja mille toimialoille vähän vähemmän lisäresurssia Tällaisia keskusteluita ei tällä kaudella ole taloustilanteen vuoksi päästy käymään juurikaan, toivottavasti tulevaisuudessa kuitenkin vielä.

Meillä on ollut tavoitteena tuoda taloutta kohti tasapainoa, mutta säilyttäen kaupunkilaisten palvelutaso. Tässä on mielestäni onnistuttu. Lisäksi emme ole joutuneet tekemään suuria veronkorotuksia, tässä suhteessa monet ympäryskunnat ovat meidät ottaneet kiinni ja muutama mennyt ohikin. Olemme uusineet rakenteita ja säästäneet varoja sitä kautta.

Itse asiassa, ilman valtion meille tuomia leikkauksia Turun talous olisi ihan kuivilla. Tuntuu, että juuri kun on selvitty yhdestä etapista, niin taas tulee keppiä. Alijäämän kanssa kamppaillaan tänäkin syksynä, ja uutinen siitä, että hallituksen kilpailukykysopimus vie Turulta ensi vuonna 10 miljoonaa lisää, kiristää taloutta ja poliitikon hermoa.

Kestävän talouspolitiikan vuoksi menojen ja tulojen tasapainottamiseen on edelleen tarvetta, mutta olen iloinen, että pystyimme lisäämään talousarvioneuvotteluissa rahaa tärkeisiin palveluihin.

Näin on toimittu tällä kaudella ennenkin. Emme ole luopuneet subjektiivisesta varhaiskasvatuksesta. Emme ole suurentaneet lasten päivähoitoryhmien kokoa. Tällä kaudella olemme rakentaneet uusia kouluja ja uusia päiväkoteja.

Vihreille yksi tärkeimpiä budjettitavoitteita koko valtuustokauden ajan on ollut, että emme vähennä opettajia peruskoulusta, että peruskoulujen keskimääräinen ryhmäkoko ei nouse. Vuonna 2017 tämä varmistettiin lisäämällä miljoona euroa peruskoulutukseen.

Maan hallitus on antanut ammatilliseen koulutukseen järkyttävän suuren 12,5% säästövelvoitteen, lievensimme säästöä ensin 4%iin ja kuroimme tilannetta vielä puolen miljoonan euron lisäpanostuksella. Massiivisissa valtakunnallisissa leikkauksissa tämä on mielestäni kelpo tulos.

Sosiaali- ja terveysmaksuja vihreät ei olisi halunneet nostaa maksimiin. Valitettavasti tasapainoa hakevassa budjetissa asiakasmaksujen säilyttämiselle ennallaan ei löytynyt sijaa, mutta kokonaisuus teki mielestämme neuvottelutuloksesta hyväksyttävän.

Työllisyystoimiin tuodaan nyt uusia toimenpiteitä. Tällä kaudella perustimme työllisyystoimikunnan ottamaan johtajuutta pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseen ja yhteistyön lisäämiseen yritysten ja kolmannen sektorin kanssa. Pitkäaikaistyöttömyys on meille kaupunkina suuri haaste ja vähintään yhtä suuri se on niille ihmisille, joita tai joiden läheisiä tilanne koskettaa.

Vuosi sitten tähän aikaan tehtiin historiallista Pariisin ilmastosopimusta, jossa ensimmäisen kerran globaalisti kaikki maat sopivat sitovista päästövähennystavoitteista. Tänä vuonna Turun budjettivaltuuston aikaan ihmiskuntamme suurinta kriisia ratkotaan Marokon ilmastokokouksessa.

Turku on ollut ilmastopolitiikan edelläkävijä asettamalla strategisen tavoitteen hiilineutraaliudesta vuoteen 2040 mennessä. Otimme ison askeleen tämän tavoitteen saavuttamiseksi, kun päätimme että ensi vuonna laaditaan kaupungille energiansäästötavoitteet.

Maailman politiikassa on tapahtunut järkyttäviä käänteitä viikon sisään tämän suuren haasteen edessä. Ei ole syytä silti lamaantua, vaan tehdä parhaamme turkulaisina päättäjinä. Kantaa Turun vastuu ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä kunnialla.