Yleinen

Naisen paikka on kaupungin johdossa

19.3. Suomen lippu liehuu kaikissa saloissa Minna Canthin ja tasa-arvon päivän kunniaksi. Minna Canth oli 1800-luvun lopulla siitä erikoinen nainen, että hän tähtäsi itsenäiseen ammattiin, oli toimittaja ja kirjailija, sekä merkittävä ja kantaaottava yhteiskunnallinen keskustelija.

Minna Canth on rikkonut useita lasikattoja meidän 2010-luvun naisten edeltä. Kiitos Minna!

Tämä on muuten Suomessa ainoa päivä, jolloin liputetaan naiselle. Olen aika varma, että Minna Canth paheksuisi asian tilaa. Hän tahtoisi, että jatkossa Suomessa liputettaisiin useammille naisille. Että nainen ja mies pystyisivät lähtemään osaamisensa perusteella samalta viivalta, eiväkä syrjivät rakenteet jättäisi naista jalkoihin. Että miehen euro ei olisi naisen 85 senttiä.

Kuulen vähän väliä, ettei sukupuolella ole merkitystä Suomessa, esimerkiksi työelämässä ja politiikassa. Samalla tunnen kymmeniä naisia, joiden ovat henkilökohtaisesti kokeneet, ettei heitä kohdella samalla tavalla kuin samassa asemassa olevia miehiä. Mitä korkeammalle mennään esimerkiksi tutkimusmaailmassa, työelämässä tai politiikassa, sitä useammin naiset ovat aliedustettuna. Tämä ei johdu siitä, että naiset olisivat vähemmän päteviä. Suomessa vain on edelleen rakenteita, jotka hidastavat ja syrjivät naisia.

Yksi paikka, jossa lasikatto on vielä rikkomatta, on Turun kaupunginvaltuusto. Suomen vanhimman kaupungin valtuustoa ei ole koskaan johtanut nainen. Myöskään kaupunginjohtajana ei ole koskaan ollut naista. Kaupunginhallituksen 11 puheenjohtajasta kolme on ollut naisia.

  • Kaupunginvaltuuston puheenjohtajuus vuodesta 1934: 11 miestä, 0 naista.
  • Kaupunginhallituksen puheenjohtajuus vuodesta 1981: 8 miestä, 3 naista
  • Kaupunginjohtajuus vuodesta 1884: 10 miestä, 0 naista

Turun kuntapolitiikassa on tasa-arvovaje. Siksi haluan ja vaadin kaikkia puolueita mukaan valitsemaan kuntavaalien jälkeen naisen Turun kaupunginvaltuuston johtoon. Siksi, että Suomen vanhimmassa kaupungissa on kyvykkäitä naisia tehtävään yli puoluerajojen. Ja siksi, että ajatellessani Minna Canthin uraauurtavaa tasa-arvotyötä 1800-luvulla, huomaan Turun jääneen junnaamaan menneissä ajoissa.