Yleinen

Muovin kierrättäminen on järkevää, välttämätöntä ja hyväksi maailmalle

Julkaistu Turun Sanomissa 6.7.2018

Varsin vahvana ilmastoskeptikkona kirjoituksissaan profiloituneen epidemiologian dosentin Mikko Paunion näkemys muovin kierrättämisestä päätyi maailman laajuisena Plastic Bag Free Day -päivänä 3.7. varsin laajasti eri lehtien palstoille. Oikeat jätealan asiantuntijat korjasivat pian Paunion väitteet ja Turun Sanomien verkkolehdessä oikaistiin Paunion väitteet siitä, että Suomessa kerätty muoviroska kuljetettaisiin Kiinaan, jossa se dumpattaisiin mereen.

Todellisuudessa alueellamme kerätty muovi käsitellään Riihimäellä muovinjalostuslaitoksessa, kuten Lounais-Suomen Jätehuollosta ripeästi korjattiin. Osa muovista hyödynnetään uudeksi materiaaliksi, osa poltetaan ja hyödynnetään energiana.

Lounais-Suomessa on juuri kesäkuun alussa astunut voimaan Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan asettama velvoite vähintään 20 asunnon taloyhtiöille järjestää muovinkeräys jätepisteelleen. Muovinkeräys on lähtenyt juuri alueellamme uuteen lentoon ja jokainen asukas on hyvin tärkeä osa muovinkeräyksen onnistumista.

Lounais-Suomen jätepoliittinen ohjelma tavoittelee ensi sijassa sitä, että jätejakeet pystytään hyödyntämään mahdollisimman hyvin uudelleen. Jätteistä ei tule hyödynnettävää raaka-ainetta itsestään eikä varsinkaan silloin, jos lajittelu ei toimi. Jätettä voidaan hyödyntää uusien tuotteiden raaka-aineena silloin, kun kaksi ehtoa täyttyy: materiaali on oikein lajiteltu ja uusiotuotteille on kysyntää, mikä tekee kierrätyksestä taloudellisesti järkevää.

Kierrättämistä ja lajittelua ei tämän vuoksi kannata koskaan lopettaa. Ei edes silloin, kun kuulee että jätettä kuljetetaan ulkomaille tai että jäte päätyy väärään paikkaan, mikä on suomalaisen muovin tapauksessa todettu vääräksi tiedoksi. Jätehuollon tasoon voi myös vaikuttaa helposti ottamalla yhteyttä oman kunnan päättäjiin ja kertomalla, miten toivoisi jätehuollon kehittyvän.

Kierrätys ja lajittelu kannattaa aina, sillä oman jätteen lajittelu on maailman helpoin ympäristöteko. Vähentämällä syntyvän jätteen määrää, kierrättämällä ja suosimalla uusiomateriaalista valmistettuja tuotteita pääsee tiedostavan kansalaisen kilpailusarjassa kultatasolle.

Niina Ratilainen
Lounais-Suomen jätelautakunnan puheenjohtaja