Yleinen

Puhe Turun ammattikorkeakoulun lukuvuoden avajaisissa 6.9.2018

Puhe Turun ammattikorkeakoulun lukuvuoden avajaisissa 6.9.2018

 

Arvoisat Turun ammattikorkeakouluyhteisön jäsenet,

Dear friends and members of Turku University of Applied Sciences

Turun ammattikorkeakoulu on Turulle merkittävä korkeakoulu, osaajien kouluttaja sekä mahdollisuus tuhansille nuorille rakentaa oma elämä, urapolku ja valoisa tulevaisuus.

Omalla opinahjolla on aina erityinen paikka muistoissa ja itselleni se paikka on Sepänkatu, jonne unelmieni alalle opiskelemaan pääsy vuonna 2007 muutti omaa elämääni. Tänään puhun teille kaupunginvaltuutettuna ja ammattikorkeakoulun hallituksen varapuheenjohtajana, mutta myös miltei määräajassa valmistuneena alumnina.

For this academic year, you have chosen “sense of community” as your mutual theme. I find this choice extremely adequate for TUAS especially. As I look back to my own years as a student in TUAS, I can honestly say that besides professional skills, the networks, experiences in the student community and several new friends have been the most precious things I have taken with me from TUAS. This is not merely a place to work and study, it is a community where you grow, learn and develop.

The way I see it, the sense of community should always be able to grow without previously set limits or hierarchies. I believe that the overpowering strength of TUAS is in multidimensional and multidisciplinary cooperation. Here, future bachelors of performing arts, health care and engineering work alongside in projects towards mutual goals. Here, both students and professors are able to speak out when it comes to decision making in TUAS. And at TUAS, you might be lucky enough to spot rectors celebrating in alongside with freshmen. In the era of growing pressures towards young people, of worries, hate speech and of loneliness, there could not be a more important theme than the shared sense of community. Let us all bear this theme in mind.

Hyvät kuulijat, toimiessani opiskelijakunta TUOssa ja Suomen opiskelijakuntien liitossa meillä oli sanonta: ”kauneinta mitä kahden ihmisen välillä voi tapahtua, on koulutuspolitiikka”. Ammattikorkeakouluilla ei ole koulutuspolitiikan kentällä ollut helppoa viime vuosina. Olemme nähneet suuria leikkauksia, sosionomien kannalta hankalan varhaiskasvatuslain uudistuksen ja amk-opiskelijoiden YTHS:n piiriin saamisen viivästymisen. AMK-lakia on uudistettu, mutta ylemmän AMK-tutkinnon liikkeeksi ei vieläkään ole kirjattu ”maisteri AMK”.

Ammattikorkeakoulutuksen ymmärtäjiä, puolestapuhujia ja kehittäjiä ei ole ollut tarpeeksi. Tänään ei ole syytä takertua menneeseen eikä juuttua haasteisiin, mutta koska tänään alkavan lukuvuoden aikana käydään kolmet vaalit, kannattaa tänä lukuvuonna puhua entistä enemmän koulutuspolitiikasta ja tuoda esiin ammattikorkeakoulujen merkitystä yhteiskunnassa. AMK-yhteisön jäsenten täytyy pitää kovempaa ääntä, sillä sitä ei tee kukaan meidän puolestamme. Muistakaa lounaspöydissä, että kauneinta mitä kahden ihmisen välillä voi tapahtua, on koulutuspolitiikka.

Have the best times of your lives and an excellent academic year!