Yleinen

Vihreät Turun Osuuskaupan vaaleissa

Vihreät tavoitteet TOK:n vaaleissa 2020

Sinä olet Turun osuuskaupan omistaja. Kenet sinä haluat edustamaan itseäsi rakennettaessa tulevaisuuden osuuskuntaa, joka palvelee sinua omistaja-asiakkaana vihreässä arjessasi? Mitä sinä haluaisit osuuskunnaltasi? Näissä vaaleissa valitaan osuuskaupan edustajisto. Me Vihreät kerromme tässä, mitä me pidämme tärkeänä.

Kaikkien paikallinen kauppa

Alueen osuuskauppojen pitää tarjota lähiruokaa alueen tuottajilta ja niissä tulee olla tarjontaa erikokoisille perheille – myös yksinasujille. Kun kaupat ja ravintolat ovat saavutettavia ja esteettömiä, on meidän kaikkien niissä helppo asioida. Mahdollistetaan vaivaton pääsy kauppaan ja ravintoloihin rollaattorilla, pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa.

Kansainvälistyvällä seudulla myös kaupan tulee olla monikielinen, moninainen ja avoin erilaisille ihmisille. TOK:n tulee olla vastuullinen ja hyvä työnantaja. TOK:lla on suurena työnantajana iso mahdollisuus toimia erilaisten ihmisten kouluttajana ja työurien mahdollistajana.

Tartutaan ilmastohaasteeseen

Ilmastonmuutos on aikamme suurin haaste. TOK:n tulee vastata haasteeseen kaikessa toiminnassaan. Meidän kaikkien ilmastopäästöistä suuri osa muodostuu ruoasta, liikkumisesta ja kulutuksesta. TOK:n pitää tukea meitä arjen ruokavalinnoissamme ja hankinnoissamme.

Eettisen ja vähäpäästöisen ruoan ostamisen tulee olla helppoa ja halpaa. Lisäksi tulee panostaa lähellä tuotettuun, luomuun ja reiluun kauppaan. Ravintoloissa tulee aina olla tarjolla kasvisvaihtoehtoja.

Kauppoihin tulee päästä helposti kävellen, pyörällä ja joukkoliikenteellä. Lähikaupat tulee säilyttää. Verkkokauppaa, kotiinkuljetusta ja noutopisteitä tulee lisätä ja laajentaa toimintaa koko TOK:n alueelle.

TOK:n on suuri energiankuluttaja ja tavaroiden hankkija. Kaiken kulutetun energian tulee olla päästötöntä. Samaa tulee vaatia tavarantoimittajilta. Kaupoissa tulee olla mahdollisuus kierrättää. Päämääränä tulee olla kiertotalous, joka vaatii mahdollisimman vähän uusia luonnonvaroja.

TOK:n tulee sijoittaa omaisuutensa eettisesti ja vastuullisesti.

Avoimena uuteen

Maailma muuttuu, Varsinais-Suomi muuttuu ja TOK:n tulee olla muutoksessa aktiivisesti mukana. Kun yhä suurempi osa hankinnoista tehdään verkossa, tulee verkkokaupan toimia ja kun tulee tarve käydä kaupassa, tulee asioinnin olla ilo. Osuuskaupan tulee olla myös avoimena kehittämässä uusia palveluja – kaikkea ei ole keksitty vielä!

Lähikaupan tulee olla asiakkaidensa näköinen ja oloinen. Annetaan kauppiaille mahdollisuus rakentaa näköisensä kauppa, jossa paikallisuus ja lähiseutu näkyvät.