Yleinen

Ääriajattelu ja vihapuhe haavoittavat demokratiaa myös Suomessa

Yhdysvaltojen vallankaappausyritykseen johtaneita tapahtumia puidaan vielä kauan, eikä pohdintaa tule Suomessakaan ohittaa. Viholliskuvia ruokkiva politiikka, ihmisten pelottelu ja salaliittoteoriat ovat yhtä lailla saaneet otetta Euroopassa. Vähemmistöjen ihmisoikeuksia kumoamaan pyrkivät liikkeet verkostoituvat ja liian monessa maassa on puolueita, joilla on suhteita äärioikeistoon. Tyytymättömyys yhteiskuntaan purkautuu syyllisten hakemiseen ja helppoja ratkaisuja tarjoaviin vaihtoehtoihin.

Kukaan ei ole pitänyt yllättävänä, että Yhdysvaltojen vaalitulos yritettiin kumota ja kongressi vallattiin väkivaltaisesti. On aika pysähtyä sen äärelle, mitä sellaista Suomessa voi tapahtua, mitä emme pitäisi yllättävänä, mutta minkä ehdimme estää.

Trump kampanjoi jo neljä vuotta sitten naisvihamielisillä lausunnoilla, vähemmistöjä syrjivillä ja rasistisilla tavoitteilla, viholliskuvien rakentelulla ja epäluottamuksella mediaa kohtaan. Viime viikolla näimme kenties yhden jäävuoren huipun, johon ensimmäiset merkit yhteiskuntarauhaa ja demokratiaa horjuttamaan pyrkivästä toiminnasta voivat lopulta johtaa. Samaa retoriikka, jota Trump normalisoi neljä vuotta sitten, on käytetty Suomessa jo hyvän tovin.

On usein helppoa olla pitämättä epämiellyttäviä asioita kovin vakavina. Vaivaannuttavien ihmisiä heidän ominaisuuksiensa takia solvaavien kommenttien ohittaminen on helpompaa, kun tarttua niihin. Toisaalta kun päättäjien rasistisiin tai naisiin halventaviin puheisiin on puututtu, on tavaksi tullut kuitata tapahtunut vitsinä tai harkitsemattomana sanavalintana. Tässä vaiheessa ollaan matkalla, jonka seuraavissa vaiheissa kielenkäyttö, teot ja valheet saavat syventyä ja terävöityä. Vihapuhe ja syrjintä normalisoituu joka kerta, kun asioita jotka ansaitsevat tulla tuomituksi selkeästi, katsotaan läpi sormien. Ja lopulta puheet voivat muuttua teoiksi.

Suomi ei ole Yhdysvallat, mutta meillä on tapahtunut vuosien ajan huolestuttavaa muutosta median riippumattomuuden kyseenalaistamisessa, vihapuheen normalisoinnissa ja äärioikeiston tilan kasvussa. Suomi on 12 EU-maan tutkimuksessa rasistisin maa. Abortin kieltävään kansalaisaloitteeseen kerätään parhaillaan nimiä. Turkulainen poliitikko toivoi Varissuolle koronakuolemia puhdistusmielessä. 

Vitsillä tietenkin.

Kun katson Yhdysvaltojen kongressitalon särkyviä ikkunoita, savupommeja ja poliiseja vastaan hyökkääviä terroristeja, jotka huutavat presidentin sloganeita, minua ei naurata yhtään. 

Suomessa muistetaan usein itsenäisyyspäivän aikana, ettei rauha ole koskaan itsestään selvää. Ei myöskään maan sisäinen yhteiskuntarauha. Demokratia on yhteinen sopimus ja sen puolustaminen on yhteinen tehtävä. On aika todeta, ettei Suomessa saa syntyä äärioikeistolaisia liikkeitä. Rasistiset teot johtavat puolueista erottamiseen. Salaliittoteorioille ja vähemmistövihalle ei ole tilaa, viholliskuvien rakentelu ei ole hyväksyttyä ja väkivallasta ja kuolemasta vihjailu ihmisryhmän kohdalla ei ole käy. 

Jos jotain, nyt pitää ottaa opiksi.