Yleinen

Perustetaan Turkuun musiikkipuisto

Kaupunginteatteri, Turun AMK:n Taideakatemia, Wäinö Aaltosen museo, Biologinen museo, Turun konservatorio ja musiikkiopisto sekä suunnitelmat kulttuurijokilautasta, historian museon perustamisesta sekä musiikkitalon rakentamisesta. Aurajokirantaan keskustan ja sataman välille on keskittynyt kaupungin keskeisimmät kulttuurirakennukset, mutta kulttuuriin liittyvät ulko-oleskelualueet puuttuvat vielä.

Siksi olen valmistellut valtuustoaloitteen, jossa ehdotetaan musiikkipuiston perustamista Hämähäkkitontille.

Turku on merkittävä kulttuurikaupunki niin aikuisille kuin lapsille, mutta lasten musiikkikokemuksia tukeva puisto kaupungista vielä puuttuu. Musiikkipuisto on kaiken ikäisille, mutta antaa erityisesti lapsille mahdollisuuden tutkiskella ääniä, kokea soittamista ja rohkaistua musiikin pariin. Puiston ääniä tuottavat välineet ja ulkosoittimet, joita voi soittaa seuraten notaatioon liittyvää väritystä tai soittaa oman mielensä mukaan. Puistossa voi vierailla myös ryhmissä ja kokeilla yhdessä erilaisten äänten ja rytmien yhteensovittamista. Musiikkipuisto on niin ohikulkijoita, perheitä, harrastusryhmiä, koululaisia kuin ikäihmisten ryhmäretkiä varten.

Musiikkipuistoja on lähinnä maailmalla. Suomessakin Porissa on kahden vuoden ajan soinut musiikkileikkipaikka Virtuoosi, jonka 11 ulkosoitinta ovat kaikenikäisten ulkoilijoiden käytössä. Puolan Varsovassa Jan Kochanowskin puistossa ympärivuotisten ulkosoitinten puisto taas on suunniteltu muistuttamaan kaupungin musiikkihistoriasta. Turun musiikkipuisto olisi Suomen ensimmäinen suuri ulkosoitinten musiikkipuisto.

Turku on musiikkipuistolle selkeä koti. Turulla on rikas historia taiteiden parissa ja kaupungissamme sijaitsee arvostettu Suomen ensimmäinen musiikkimuseo Sibeliusmuseo.

Kulttuuripääkaupunkivuoden jatkumona musiikkipuisto on luonteva tapa tuoda musiikin kokemusta kaupunkitilaan uudella tavalla. Hämähäkkitontille suunnitellaan toimintaa, joka ei edellyttäisi maiseman muokkaamista tai rakentamista, minkä vuoksi se sopii erinomaisesti musiikkipuiston sijainniksi. Turun keskustasta puuttuu lapsille kiinnostava leikkipaikka ja osana kulttuurirantaa Hämähäkkitontin musiikkipuisto tuo kulttuurin kokemisen ja tekemisen kaikenikäisten kaupunkilaisten pariin.