Yleinen

Valtuustoaloite: lisää uimapaikkoja Turun rannoille

Aloite Turun uimarantojen lisäämiseksi ja palveluiden parantamiseksi

Turun uimarannat ovat olleet kaupunkilaisten keskuudessa suosittuja kuluvana kesänä lämpöennätysten ylittyessä ja pitkissä helleaalloissa. Turku on tunnettu merenrantakaupunki, mutta kaupungin ylläpitämämiä uimarantoja on vähän. Suurista kaupungeista Suomessa Helsingissä on 26 virallista uimarantaa, Tampereella 31, Oulussa 26, Espoossa 21 ja Turussa vain viisi. 

Uimaranrantojen määrän lisäksi ongelma on uimarantojen laatu. Rannoilla ei ole vapaata juomavesipistettä ja usealta rannalta puuttuu esimerkiksi suihku. Rannoille kaivataan myös palveluita, jätepisteitä ja pukukoppeja. Turkulaiset uivat jo nyt paikoissa, jotka eivät ole kaupungin virallisia rantoja. Jos kaupunki aloittaisi useammalla rannalla veden laadun tarkkailun, kunnostaisi pohjaa, toisi uimavahdit, sekä lisäisi pelastusvälineet ja muita tarpeellisia rantapalveluita, saisimme monta hyvää uimarantaa lisää.

Tällä valtuustoaloitteella esitämme, että kuapungin virallisten uimarantojen lisäämiseksi käynnistetään valmistely ja lisäksi nykyisten rantojen laatua ja paleluita kehitetään kesälle 2022.

Lisäksi harkittavaksi esitetään, että:

  • Ruissalon Kuuvassa tehdään vanhan venelaiturin kohdalle uimaportaat.
  • Sorttamäen uimarantaa aletaan ylläpitää uimarantana.
  • Turun alueella Aurajoen yläjuoksulle selvitetään uimapaikan järjestämistä.
  • Yhdelle rannoista tuodaan lukittavat säilytyskaapit, jotta myös yksin uivat voivat viettää aikaa uimapaikoilla.
  • Uimapaikoilla huomioidaan myös ympärivuotisen uinnen mahdollisuudet kylmäuimareille.
  • Jäkärän uimarannan vastarantaa siistitään lisätilan saamiseksi.
  • Yhdelle Turun uimapaikoista lisätään hyppylavat.

Uimarannoilla on tärkeä viihtymismerkitys. Rantapäivät ovat kaikenikäisille kaupunkilaisille kesän parhaita hetkiä ja maksutonta hupia. Tänä kesänä koetut helteet voivat myös ilmastonmuutoksen seurauksena yleistyä. On terveyskysymys, pääseekö kaupungissa vilvoittelemaan. Luonnon vesiin pulahtelu on ihmisille tärkeä henkireikä.